Sorry, ‘Girl’: de Oscar gaat naar ‘Roma’

12 december 2018
Volgens regisseur Alfonso Cuarón is ‘Roma’ de moeilijkste film die hij ooit gemaakt heeft. De Oscarwinnaar groef immers diep in zijn eigen jeugdherinneringen om deze autobiografische ode aan zijn nanny tot stand te laten komen. Dit is echter niet het enige dat ‘Roma’ zo bijzonder maakt: de Spaanstalige zwart-witfilm wordt gereleaset via Netflix.
roma

Gelukkig krijgt Cuaróns passieproject ook nog een bioscooprelease, want – mocht je er nog aan twijfelen – ‘Roma’ is een film die je moet zien op het grote scherm:

“Het resultaat is weergaloos. ­Roma is een rollercoaster van ingetogen emoties met enkele van de meeste aangrijpende scènes van het jaar. Zonder de steun van Netflix was de film er wellicht nooit gekomen. Maar dat mag geen ­reden zijn om u nu het grootste scherm te ontzeggen.” (De Standaard *****)

“’Roma’ is een ontroerend, gelaagd en visueel verrukkelijk meesterwerk dat in Venetië terecht werd bekroond met de Gouden Leeuw, en dat u - al is het een Netflix Original - in België nu ook kunt ontdekken en bekijken op, en beleven en contempleren via het grote scherm.” (Knack Focus *****)

“Wie door het magische portaal van de bioscoop stapt en voor dat gigantische zilveren doek plaatsneemt, zal met steeds vochtiger wordende ogen getuige zijn van iets heel bijzonders, van iets flonkerends, van iets dat u nooit meer zal vergeten. Wat Alfonso Cuarón hier voor zijn dienstmeid – aan wie de film is opgedragen – heeft opgetrokken, is niets meer of niets minder dan een monumentale klassieker.” (Humo *****)

Of zoals Lieven Trio het zei in De Morgen: “Sorry, ‘Girl’: de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film gaat straks naar ‘Roma’. Alfonso Cuarón verrast met een hoogstpersoonlijk zwart-witdrama dat nooit voor de gemakkelijke weg kiest, maar zindert van stille emotie. Binnenkort op Netflix, maar ga dit – por favor vooral op een groot scherm zien.” (*****)

‘Roma’ is te zien in onze zalen vanaf 26/12. Tickets zijn vanaf nu beschikbaar.

Meer weten?