In Parijs kent Vincent van Gogh weinig succes bij de snobistische kunstelite. Enkel een charismatische en meeslepende Paul Gaugin kan zijn werk smaken. Gaugin moedigt hem dan ook aan om het grijze Parijs achter zich te laten en naar het zuiden te trekken. Wanneer van Gogh aankomt in de zonnige, kleurrijke Provence, lijkt hij eindelijk thuis te zijn.

Aan biopics over Vincent van Gogh geen gebrek: vorig jaar was er nog het spectaculair geanimeerde ‘Loving Vincent’, en in het lijstje met ondergewaardeerde topacteurs met karakterkoppen vertolkte ook Tim Roth de Nederlandse schilder in ‘Vincent & Theo’. Maar voor het eerst creëert regisseur Julien Schabel een ervaring: twee kleine uurtjes lang verblijven we in het hoofd van van Gogh en zien we de wereld door zijn ogen, badend in zonlicht.  

Regisseur Julian Schnabel – zelf ook schilder - gaat het cliché van de getormenteerde kunstenaar uit de weg en toont in plaats daarvan een van Gogh die zo verliefd is op de wereld dat hij het moeilijk heeft om de intensiteit van die schoonheid binnen zichzelf te reguleren.