Het ingetogen familiedrama 'Bacalaureat' is tegelijk een subtiele karakterstudie en een meedogenloze diagnose van het hedendaagse Roemenië, een land dat maar niet uit het slop lijkt te raken. Het verhaal concentreert zich op Romeo Aldea (Adrian Titieni), een chirurg van middelbare leeftijd in een Roemeens provinciedorpje, die zijn hele leven volgens het boekje heeft geleefd - niet zo evident in een land dat bulkt van corruptie. Zijn dochter Eliza (Maria Dragus) staat op het punt haar eindexamens aan de middelbare school af te leggen. Zijn de resultaten goed, dan zit er een beurs voor Oxford in. Alleen zo kan ze haar vaders verrotte land ontvluchten. Maar de dag voor haar eindexamens zet een dramatische gebeurtenis Eliza’s toekomst op de helling. Romeo komt zo voor een fundamentele beslissing te staan. Er zijn manieren om het probleem op te lossen, maar die ondermijnen alle principes waarmee hij zijn dochter heeft opgevoed.

'Bacalaureat' is een sterk verteld, pijnlijk drama over een man die zich om allerlei goede redenen flink in de penarie werkt. Zonder al te expliciet te oordelen, serveert Mungiu in boeiend detail een portret van een verontwaardigde man die dreigt te knakken in een cruciale fase van zijn leven. 

Met het indringende abortusdrama '4 Months, 3 Weeks and 2 Days' kaapte de Roemeense cineast in 2007 de Gouden Palm weg in Cannes. Hij keerde terug naar Cannes met deze krachtige en universele studie over de uitdagingen van het ouderschap en mocht er ditmaal de prijs voor Beste Regie in ontvangst nemen. 

Deze film speelt momenteel niet.