Moeder Holly is duidelijk overgelukkig, maar neemt het zekere voor het onzekere en verstopt toch maar haar pillen en juwelen. De rest van de familie is betrekkelijk minder enthousiast: het zou niet de eerste keer zijn dat tornado Ben de feestdagen ruïneert.

Herinneringen aan de leugenachtige verslaafde die Ben ooit was – of misschien nog steeds is – zijn nooit veraf: in zijn hometown loert om elke hoek een oude bekende die nog een eitje met hem te pellen heeft. Regisseur Peter Hedges creëert via flashbacks een impressie van de destructie die Ben heeft achterlaten toen hij vertrok. Na een inbraak in zijn huis ontvouwt de film zich als een nachtelijke speurtocht waarvan je nooit zeker weet waar ze zal eindigen.

Julia Roberts steelt de show als Bens bezorgde moeder. Liefdevol maar kordaat tracht ze haar zoon te beschermen van zichzelf. De “Beautiful Boy” van dienst wordt vertolkt door Lucas Hedges, zoon van de regisseur, maar van nepotisme kan met zijn cv geen sprake zijn. De jongeman kaapte al glansrollen weg in onder meer ‘Manchester By the Sea’ (waarvoor hij een Oscarnominatie ontving), ‘Lady Bird’ en ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’.

‘Ben is Back’ is een ontroerend familiedrama en zonder twijfel de meest oncomfortabele kerstfilm van het seizoen.

 

Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.