Het antwoord op de vraag hierboven is allicht vrij banaal: begin jaren 80 was niemand geïnteresseerd in een low-budget indie van een zwarte regisseur over de amoureuze en maatschappelijke besognes van een zwarte vrouw in Londen. De film is vervolgens in de vergetelheid geraakt, tot hij vorig jaar werd gerestaureerd door het BFI. En terecht, want 'Burning an Illusion' is een militant, feministisch, maar ook erg aangrijpend, fascinerend en broeierig drama dat een serieuze impact had op het werk van onder meer Oscarwinnaar Barry Jenkins (Moonlight).

"A superior kind of soap opera", schreef Derek Malcolm erover in The Guardian. "The film is lively, accurate and thought-provoking, burning illusions without substituting many of its own."


  • De film wordt ingeleid door Rianna Jade Parker, auteur van A Brief History of Black British Art (Tate). Na de film volgt ook nog een Q&A met onder meer Parker over de thema’s in de film, zoals gendergelijkheid en -geweld, en over de zwarte identiteit in de Britse kunst.

    Met de steun van de Britse Ambassade.
Wil je weten of deze film hierna nog vertoond wordt? Op maandagavond vanaf 18u kan je het programma raadplegen voor de komende speelweek.