"Get your motor runnin’, Head out on the highway, Lookin’ for adventure And whatever comes our way." Stel je voor: de wind in je gezicht, een goede vriend aan je zijde. De wereld draait alleen om jou, de eindeloze weg en je Harley Davidson. ‘Easy Rider’ vertegenwoordigt het ultieme vrijheidsgevoel dat oprukte toen de hippiecultuur zijn intrede deed in de VS. De film was op vele vlakken baanbrekend in zijn tijd, omdat er werd afgeweken van alles wat standaard was in Hollywood. Geen gestructureerd script, geen traditioneel liefdesverhaal, maar een film vóór jongeren en dóór jongeren, met een soundtrack die in zijn geheel bestaat uit popmuziek. De eerste lowbudget-cultfilm die wereldwijd een groot succes was en deuren opende voor toekomstige filmmakers.

Wyatt en Billy zien de vele gezichten van de steden en dorpen, verblijven in een commune en raken verzeild in een hoerenhuis in New Orleans. Wanneer het duo in de gevangenis terecht komt, leren ze de aan alcohol verslaafde advocaat George Hanson kennen. Hanson slaagt erin om het tweetal vrij te krijgen en gaat met ze mee.

Een magnifieke bijrol is weggelegd voor Jack Nicholson als Hanson. De wilde tocht door Amerika leidt tot een heftige apotheose die de kijker abrupt weer met beide benen op de grond brengt. 'Easy Rider' werd in 1969 in Cannes dan ook terecht gekozen tot de film met het Beste Regiedebuut.


Keuze van Roel Van Bambost

Deze film speelt momenteel niet.