De vierjarige Kun is een enig kind - totdat zijn ouders zijn nieuwe zusje Mirai (het Japanse woord voor toekomst) meebrengen uit het ziekenhuis. Zijn heerschappij als kleine prins in huis is voorbij. Meteen beschouwt hij deze schattige kleine indringer als zijn aartsrivaal. Jaloezie broeit binnenin Kun en hij maakt zijn oververmoeide mama en papa hoorndol met zijn driftbuien.

Maar ondanks alle vertederende waarheden die deze anime herbergt, zijn ook de fantastische elementen nooit veraf. Kun zoekt toevlucht in de tuin, waar hij zijn fantasie ten volle kan beleven. Daar ontmoet hij de toekomstige tienerversie van Mirai, die haar broertje meeneemt op een onvergetelijke en ontroerende tijdreis langs hun familieleden in het verleden, heden en toekomst.

‘Mirai’ is een handgetekend mirakel van regisseur - en voormalig animator - Mamoru Hosoda (‘Wolf Children’, The Girl who Leapt Through Time’) en zijn eigen studio Chizu. We zijn dan ook niet verbaasd dat deze Oscargenomineerde anime als eerste van zijn genre in wereldpremière ging op het festival van Cannes.

Dit meesterlijk sprookje verdient zijn plaats naast de andere diep empathische familieportretten van 2018 zoals Alfonso Cuaróns ‘Roma’ en Hirokazu Kore-eda’s ‘Shoplifters’.

Deze film speelt momenteel niet.