Met een duidelijk eerbetoon aan martial arts films en Keanu Reeves in de rol van computerhacker Neo werd deze blockbuster in 1999 een instant klassieker, maar ook een van de meest invloedrijke werken in de popcultuur gemaakt door trans personen. 

Nadat de zussen Wachowski de film zelf hebben omschreven als een trans allegorie, gaan we samen met Joke D’Heer langs de metaforen, op zoek naar onze eigen werkelijkheid. 


 • Filmvertoning met introductie
  door mediawetenschapper Joke D'Heer (die/hun)

  Queer reading is een methode van kritisch cultureel onderzoek, als een manier om tegen de dominante interpretatieschema's in te gaan. Er wordt gezocht naar queerness in teksten waarbij het thema vaak niet expliciet benoemd wordt. Bij 'The Matrix' zullen we onderwerpen zoals transformatie en realiteitsbeleving vanuit een andere bril bekijken. Die bril is naast een noodzaak voor een hippe neo-punk look, ook een manier om 'The Matrix' als trans allegorie verder te verkennen.
   
 • Deze film wordt voorafgegaan door de kortfilm
  'BLUSH - An Extraordinary Voyage'

  Iiti Yli-Harja, Finland 2022, Engels ondertiteld, 15min

  In deze stop-motion animatiedocu vol glitter reist een astronaut naar onbekende bestemmingen om zichzelf te kunnen tonen zoals die is.
   
 • CONTENT WARNINGS
Deze vertoning is afgelopen