Hoelang kom je al naar de Senioren Filmdagen?
Rita: “Wij komen al van toen de Senioren Filmdagen nog maar net bestonden. De eerste keer dat we kwamen was in november 2011. Ik had erover gelezen in de krant en het leek mij een leuke activiteit om te doen met onze vrouwenbeweging, KVLV Zwijnaarde. Gedurende de voorbije jaren is onze groep steeds uitgebreid. Ondertussen zijn we met een vaste groep van een 18-tal filmliefhebbers, los van de KVLV.”
Christine: “We hebben nog bijna geen enkele Senioren Filmdag gemist. En als we er al eentje misten was dat omdat we ziek waren of op vakantie. We hebben hier dus al heel veel films gezien.”
Rita: “Wat ik zo goed vind aan het concept van de Senioren Filmdagen is dat het recente films zijn. Zo kan ik altijd meepraten over die films. Ik kijk zelfs meer films dan mijn kinderen nu. Ook de koffie en taart achteraf vind ik een leuke extra, zo kunnen we gezellig napraten over de film”
Christine: “Een grote meerwaarde vind ik de inleiding door Roel Van Bambost, kort en bondig en met een beetje achtergrond informatie.”

Is er een film van de Senioren Filmdagen die je om een bepaalde reden is bijgebleven?
Christine: “’Girl’ vond ik een erg goeie film. Zowel het onderwerp als de manier waarop het gebracht werd, sprak mij aan. Al was niet iedereen van onze groep het met mij eens. Zij vonden dat er dieper mocht ingegaan zijn op het thema, maar dat vond ik net goed aan de film. Het verhaal werd niet overdreven gedramatiseerd.”
Rita: “We hebben al zodanig veel films gezien dat het moeilijk is om te kiezen. Maar ‘Amour’ is wel een film die mij is bijgebleven.”
Christine: “We hebben inderdaad al veel films gezien hier. Ik heb alle postkaartjes van de Senioren Filmdagen bijgehouden en af en toe blader ik er nog eens door om te kijken welke films we al allemaal gezien hebben.”

Wat is je favoriete film of serie aller tijden?
Rita: “Een van mijn favoriete series is 'Pride and Prejudice’. Niet de film met Keira Knightley, maar de originele serie uit 1995 met Colin Firth. Ook ‘Anne van het Groene Huis’ of ‘Anne of Green Gables’ vond ik heel goed. Het is eigenlijk meer een jeugdfilm maar het is zodanig mooi dat ik er nu nog steeds graag naar kijk. En ook mijn zoon en dochter heb ik kunnen overtuigen. Tot slot is er ‘The Sound of Music’, een film die ik bijna elk jaar wel eens opnieuw bekijk.”
Christine: “'The Sound of Music’ is inderdaad een film die je nooit beu raakt. Een andere favoriete film van mij is ‘Australia’. En van de recentere films vond ik ‘Beautiful Boy’ zeer goed.”

Wat vond je van de vorige seniorenfilm, 'Roma'?
Rita: “'Roma’ heeft een eenvoudig verhaal en is goed verfilmd, al moest ik wel wennen aan het zwart-wit. Maar mocht ik de Oscars mogen uitreiken dan was ik toch voor ‘Girl’ of ‘Beautiful Boy’ gegaan.”
Christine: “’Roma’ was niet zo mijn ding. De manier waarop het verhaal gebracht wordt, lag mij minder.”

Komen jullie buiten de Senioren Filmdagen nog vaak naar andere films kijken in de Sphinx?
Rita: “We hebben de Sphinx leren kennen door de Senioren Filmdagen. Ondertussen komen we ook vaak naar de reeks ‘Opera & Ballet: Live on Screen’.”
Christine: “Ik zou nog veel vaker naar de cinema willen komen, maar het komt er gewoon niet van. Ik heb nog zoveel andere dingen te doen. Daarom dat ik het concept van de Senioren Filmdagen ook zo goed vind. Dat is een vaste dag in de maand die ik dan altijd op voorhand vrij hou.”


Wil je zelf ook eens onze senior van de maand zijn? Stuur dan een mailtje naar contact@sphinx-cinema.be met als onderwerp ‘Senior van de maand’. Dan zoeken we samen een moment voor een babbel, met een kop koffie, in ons café. 

zondag 31 maart
23:45