Na de zeer succesvolle heruitgave van Tarkovsky's 'Stalker' vorig jaar, brengt filmdistributeur Lumière deze zomer de sci-fi klassieker 'Solaris' opnieuw naar het grote scherm, in een prachtige gerestaureerde versie. Met deze film won Tarkovsky in 1972 de Grand Prix op het Festival van Cannes.

'Solaris' is gebaseerd op het boek van Stanislaw Lem. Kris Kelvin spendeert zijn laatste uren op aarde in zijn ouderlijk huis, op een rustig en wondermooi strookje platteland. Als psycholoog heeft hij immers orders om naar Solaris te reizen, een ruimtestation waarvan de bemanning opeens in een onzinnig wartaaltje is beginnen communiceren. Zijn vader kijkt meewarig toe terwijl Kelvin zijn laatste banden met aarde verbreekt, en weet dat hij zijn zoon niet meer zal zien terugkeren.

De film werd door de pers beschouwd als Tarkovsky's anti-modernistische antwoord op Kubrick's '2001: A Space Odyssey', dat vier jaar eerder was uitgekomen. Waar Kubrick zijn ruimteschip ontwierp als een futuristisch museum voor de nieuwste technologieën, wilde Tarkovsky het zijne ontwerpen als een gammele oude bus. En uiteraard biedt ‘Solaris’ ons ook alles wat van Tarkovsky een van de meest gevierde regisseurs van de 20e eeuw maakt: poëtische landschappen en meditatieve natuurshots badend in existentiële angsten.


Met Film Fest Gent On Tour brengt Film Fest Gent een avant-première van een markante film naar een bioscoop bij jou in de buurt. Op 18 juni presenteert Film Fest Gent 'Solaris' van Andrei Tarkovsky op tien locaties in Vlaanderen en Brussel.

dinsdag 18 juni