Dat we de Arabische wereld tegenwoordig meer met islamistische terreur associëren dan met baanbrekende kunst en wetenschap is triest, maar niet onwaar. Een rijke geschiedenis vol innovatieve wiskundigen, filosofen en kunstenaars wordt enkel nog vertaald in beelden vol oorlog en geweld. Maar zelfs moslimfundamentalisme kan Arabische kunstenaars niet tegenhouden, zo bewijst Jawad Rhalibs documentaire ‘When Arabs Danced’.

De regisseur weet waarover hij spreekt: zijn moeder was buikdanseres. Maar deze artistieke uitdrukking van vrouwelijke sensualiteit werd door fundamentalisten als “onrein” bestempeld, en hij en zijn moeder werden enkel nog met schaamte en spot benaderd. ‘When Arabs Danced’ geeft het woord aan kunstenaars die zich verzetten tegen het verstikkende regime. Want in deze vrijheidsstrijd gaat het niet enkel om te kunnen doen wat je wil, maar om te kunnen zijn wie je bent. Onder meer de gelauwerde actrice Hiam Abbass (‘Insyriated’, ‘Blade Runner 2049’) en theatermakers Sachli Gholamalizad en Chokri Ben Chikha getuigen.

Op woensdag 16/01 gaat 'When Arabs Danced' in première in aanwezigheid van regisseur Jawad Rhalib, Sachli Gholamalizad en Chokri Ben Chikha. 

Deze film speelt momenteel niet.