ARTISTS IN FOCUS  

Alia Syed  
Alia Syed maakte haar eerste 16mm-films midden de jaren tachtig bij de London Film-makers Co-operative, waar ze met behulp van de optische printer kwesties rond identiteit en representatie verkende. Haar werk vormt een lopend onderzoek naar de aard en rol van taal in interculturele communicatie, met een bijzondere belangstelling voor grenzen en limieten, vertaling en het transculturele zelf. Haar films behandelen vanuit een persoonlijke en historische realiteit de subjectieve relatie tot gender, diaspora en kolonialisme. Alia Syed is in 1964 geboren in Swansea, Wales en woont in London en Glasgow. Dit Artist in Focus programma is het eerste overzicht van haar werk in België.  

Noriaki Tsuchimoto
Na de focus op het werk van Ogawa Shinsuke and Ogawa Productions in 2017, wijdt Courtisane dit jaar een programma aan de films van Tsuchimoto Noriaki, één van de belangrijkste naoorlogse documentairemakers uit Japan. Het programma omvat een gevarieerde selectie van zijn films uit de periode 1963 — 1984, waaronder enkele van de zelden vertoonde documentaires die hij maakte voor Iwanami Productions, twee films over de Japanse studentenbeweging, alsook een selectie uit de invloedrijke reeks films die hij wijdde aan de slachtoffers van de Minamata kwik-vergiftiging. Ter gelegenheid wordt inzicht in de praktijk en de visie van Tsuchimoto Noriaki gegeven door filmmaker John Gianvito, wiens werk sterk is beïnvloed door Tsuchimoto’s methodes, en Japan-kenner Aaron Gerow, die een geïllustreerde lezing zal geven over het werk van deze uitzonderlijke filmmaker.   

RECENT AND REDISCOVERED WORK
Juliette Achard, Maria Anastassiou, Ute Aurand, George Clark, Mary Helena Clark, Luke Fowler, Blanca Camell Gali, Beatrice Gibson, Bill Gunn, Sky Hopinka, Laida Lertxundi, Louisiana Mees Fongang, Daniel Nahm, Jayne Parker, Ben Rivers, Paulo Rocha, Raúl Ruiz, Sylvia Schedelbauer, Ana Vaz, Virgil Vernier en vele anderen.  

Dit programma omvat ook een aantal premières van Belgische films, waaronder 'Divinations' van Sarah Vanagt, 'A Tongue Called Mother' van Eva Giolo en 'Ultramarine' van Vincent Meessen.  

Meer namen en titels worden binnenkort aangekondigd! 

 

Behalve bij ons, zijn er ook vertoningen in Minard, KASKcinema, Paddenhoek en Gouvernement.